baraonda - (rend)szertelen gondolatok, életmesék

Krasznahorka "múmiája" - Zsófia

2016. szeptember 18. - baraonda

30994509.jpgA betléri Andrássy-kastély alagsorában az egyik terem közepén fekete ruhás hölgy alszik örök álmot. Kezét maga elé emelve fekszik, mint aki üzenni szeretne valamit az üvegkoporsó túlsó oldalára, de szavait végleg elnyelte a múlt, csak a testét konzerválta az idő. 

Serédy Zsófia élete csupa találgatás. Születési adatai ismeretlenek, talán 1663-ban érkezik egy gazdag, erdélyi főúri család ötödik gyermekeként.  A kor szokásainak megfelelően korán férjhez megy, férje a majd’ 30 évvel idősebb gróf Kisrédei Rhédey Ferenc,  Kolozsvár főkapitánya. Két lányuk születik.  Zsófia hamar megözvegyül, férje alig ötven évesen meghal.  Néhány év múlva újra férjhez megy, báró I. Andrássy Istvánnal köt házasságot. Míg első házasságából két lány, másodikból két fiú születik, Andrássy Ferenc és Andrássy József.  

A család akkor már bő évszázada birtokolja Krasznahorkát, de Andrássy István Lőcse kapitánya is. Sajátos mederben telik az életük, Zsófia Krasznahorkán él a gyerekekkel, férje viszont Lőcsén.  A báró arca gondterhelt; családja távol, Lőcsét a labancok ostromolják.  A káosz közepén könnyen enged a kísértésnek, ráadásul a csábító csinos fiatalasszony. A kurucgenerális hamar beleszeret Korponayné Géczy Juliannába, de a nő mosolya mögött csúnya ármány lapul, a báró csak eszköz, hogy Lőcsét átjátsszák Leffelholznak. A német tábornok ugyanis Géczy Julianna barátnőjébe szerelmes. Andrássy vakon engedelmeskedik szeretőjének és feladja Lőcse városát. Mindig a szerelem…

A bárónő fülébe gyorsan eljut a lőcsei liezon.  Zsófiát láz gyötri, belebetegszik a hírbe.  Férje már szaladna haza, ám testvére, Andrássy Miklós üzen rögtön, ne tegye. Egy labancnak semmi keresnivalója Krasznahorkán!  A báró a fenyegetés ellenére útnak indul, két fia töltött ágyúval köszönti.  Az első lövés a hintót találja el. A második előtt a gyermek Andrássy Ferenc  szándéka félbemarad, anyja, a nagybeteg Zsófia  fogja meg kezét, nehogy a fiú megölje apját.

Így maradt meg utolsó mozdulata üvegkoporsóba zárva.

Hogy a történetből mennyi az igaz, senki sem tudja. Hogy Jókai „A lőcsei fehér asszony” c. regénye mennyit tett hozzá, talán az sem számít igazán.  Géczy Juliannát Győrben lefejezték, báró I. Andrássy István Betléren szép kastélyt birtokolt, a kutatók pedig azt mondják, Serédy Zsófia megemelt keze alól egyszerűen elporladt a vele eltemetett Biblia, nincs itt semmiféle legenda, ne keresse senki…   

Ha arra kirándulnátok, az üvegkoporsó a tragikus történetű krasznahorkai vár felújítása miatt ideiglenesen Betléren tekinthető meg.

A bejegyzés trackback címe:

https://baraonda.blog.hu/api/trackback/id/tr5711719593

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.