baraonda - (rend)szertelen gondolatok, életmesék

A gömöri gegmester

2016. szeptember 24. - baraonda

rotunda1.jpgA sarokban lovagi páncél, a falakon komor arcú bárók, grófok portréi. Tekintetük addig követ, míg a nyikorgó parkettán elsétálunk előttük.  Az idegenvezető  hangon neveket és adatokat sorol. A sokadik teremnél már szétgurul a figyelem, a kirándulókból rögtönzött csoport nagy része rég elvesztette a fonalat és fáradtan bámészkodik.  Aztán hirtelen újra élénkül a társaság: a betléri kastély könyvtárszobájában vagyunk. Ámulat.

Az ismertetés rövid, Andrássy Lipót (Leopold) alapította a gyűjteményt és nagyjából húszezer kötet számlál.  Nem hagy a kérdés. Húszezer kötet… Ki volt ez a megszállott?

Csíkszentkirályi Andrássy Károly és Nádasdy Rebeka harmadik gyermeke 1767 nyarán születik. Eszes, csibész kölyök, nem hat rá a szó.  Apja szerint katonaság kell neki, ott majd rendet tanul a haszontalan, irány a Gömör megyei nemesi sereg!  A katonáskodás után hazamegy Betlérre, már elbírja az irányítással járó felelősséget, magabiztosan vezeti a birtokot.  Tele van ötletekkel, Heinrich Nebbien tervei alapján díszkertet építtet. (Heinrich Nebbien tervei alapján épült a mostanában sok cirkuszt látott Városliget is) Különleges facsemetéket hozat, fenyőket ültet, hogy tűlevelek susogása ölelje körbe a parkot.  

És utazik… Testvérével bejárja Európát.  Kezében füzet, végigrajzolja az utat. Lerajzolja Párizst, I. Napoleon udvari ünnepségeit, a hangulatos bécsi utcákat, minden értékes pillanatot, helyet papírra skiccel.  Külföldön kezd éremgyűjtésbe, de a könyvek iránti fokozott érdeklődés is utazásai alatt kezdődik.  Aztán otthon, Betléren mesterembereket hívat és rotundát emeltet a könyveknek. Komoly szentély ez, helye lesz benne minden jelentős magyar és idegen nyelvű szép- és szakirodalomnak. (kép)

A szenvedély nagy úr.  Könyvek, érmék, művészetek, utazások…  És lányok, asszonyok. A megrögzött agglegénynek öt gyermeke születik.  Rajongva szereti az életet, a nép pedig rajong a grófért.  Nem csoda, Lipót számára az egyszerű falubeliek társasága nem teher, a szegényebb sorsúakat adományokkal segíti, gyakran tart népünnepélyt muzsikusokkal, aztán karosszékéből nézi a jókedvű mulatságot.

Jókedv nélkül ugyanis semmit sem ér az egész! Pontosan tudja ezt a gróf, szívesen viccelődik és merész tréfáiról legendák mesélnek.  Köszvénytől szenvedő intézőjét azzal bolondítja, hogy Világoson van egy csodaforrás és annak vize minden bajt rögtön meggyógyít. A fiskális négyszáz kilométert zötykölődik, hogy megtudja, Lipót csúnyán felültette.

Nem marad adós, néhány hónap múlva jajveszékelve szalad a grófhoz, „Felrobbant az egyik tárna Selmecbányán, jöjjön gyorsan!” Lipót akkor már a selmeci bányahatóság tanácsosa, indul azonnal. Megkönnyebbülten, nevetve veszi tudomásul, hogy intézője ravaszul visszavágott, amiért megfürdette a „világosi csodaforrásban”.

Rendszeresen támogatja a rozsnyói ferenceseket, ám templomba nem jár, a vallástól távol tartja magát, a felvilágosodás eszméivel azonosul. Bár I. Ferenc császár nem tapsol a szabadkőműves mozgalomnak és a páholyokat rendelettel oszlatja fel, Lipót a betléri parkba szabadkőműves pavilont emeltet, ott tartják illegális gyűléseiket a „Nagyszívűséghez” páholy gömöri tagjai.

1824 októberében hal meg, végakarata szerint kedvenc fenyői alá temetik. Később a krasznahorkai családi kriptába kerül a koporsó.

A páratlan könyvgyűjteményt a kastélyba költöztetik, a régi rotundából előbb családi irattár lesz, néhány éve kortárs művészek kiállítóhelye.  A kastély felé tartó sétányon jobbra nézve keressétek, kis fahíd vezeti a szemet, a parkot átszelő patak túloldalán bújik meg az egykori könyvtemplom.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://baraonda.blog.hu/api/trackback/id/tr511740197

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.