baraonda - (rend)szertelen gondolatok, életmesék

Mindig a nő választ - Andrássy gróf és a Szapáry lány

2016. szeptember 28. - baraonda

Mindcollage.jpgen a mádi szüreti bálon kezdődik... Sorakoznak a konflisok, jönnek a vendégek hetedhét országon, üveghegyen túlról.  Hazai és külföldi előkelőségek érkeznek, napokig folyik a tokaji és tart a tánc.

Gróf Andrássy Károly neve minden évben ott a vendéglistán, az ország egyik legszebb férfijának tartják, reménykednek a lányok, ismerik a mondást, "Aki a debreceni vásárban, a pócsi búcsún vagy a mádi szüreti bálon nem megy férjhez, örökké pártában marad.”

Érkezik a gróf és érkezik anyja kíséretében Szapáry Etelka is. Találkozik a tekintetük, de Andrássy kerüli a hozzá képest sokkal gazdagabb lányt. Etelkáról különben is azt beszélik, mindenkit kikosaraz, túl sok körülötte a hozományvadász. A grófnak nem hiányzik egy újabb csalódás.  Nemrég kérte meg a Koháry-lány kezét, de Ferdinand Coburg herceg előbb érkezett.  

Három napja áll a bál, Andrássy elunja a mulatságot, szól a kocsisnak, fogja be a lovakat, indulunk! Szobájában készül az útra, a falak vékonyak, átszökik rajtuk a női hang, Szapáry Etelka anyja kérdezi lányától, ki tetszik neki a bálban leginkább.
Hallatszik a felelet is: „Andrássy Károly. Ha megkérne, hozzámennék.”

A meglepett férfi üzen a kocsisnak,maradunk mégis.  A szerencse fia ez a gróf!

Lánykérés, lakodalom, boldogan éltek míg… De ne siessünk ennyire! Fiatalok, szépek, négyszer száll le a gólya a terebesi kéményre.  Először - mert lányoké az elsőbbség - kislányt hoz, aztán később három fiút még.

Andrássy országgyűlési követ, harcias ellenzéki szónok, gazdaságilag erős nemzetről álmodik.  Vallja, egy ilyen nemzet sokkal ellenállóbb a kor változásaival szemben. Változásból meg éppen akad akkoriban.  Szívügye a bányászat és a gyáripar, Oláhpatakon nagyolvasztót építtet, mozgalmat indít a Tisza szabályozására, a munka fő mecénása lesz. Hivatali ügyei gyakran szólítják külföldre, Terebesen ritkán látják.

A grófné neveli a gyerekeket, a birtokkal kapcsolatos zajos-bajos ügyeket a család ügyvédje intézi. A fiatal fiskálist Kossuth Lajosnak hívják, a Szapáry-család bizalmasa. Apja valamikor uradalmi ügyész volt az Andrássyaknál, most a két család dolgait viszi tovább a fiú. Gyakori vendég Terebesen, szüntelen ott sürög-forog Andrássyné körül. Hamar viszi a szél a hírt, hogy a prókátor és a grófné…  

Ami kettőjük között történt, az ő titkuk marad, nem tudja senki biztosan.  A hazaérkező gróf továbbra is támogatja Kossuthot, Etelka anyja viszont újra színre lép és messzire kergeti az ügyvédet a terebesi birtoktól. Andrássyné innen kezdve kifejezett ellenszenvvel viseltet Kossuth iránt. Véletlen? Ki tudja… Minden lángolás kialszik valahogyan.

Andrássy Károly 1845-ben Brüsszelbe utazik, hogy ott tanulmányozza a nagyobb gépgyárakat. Nyár derekán jön az üzenet, a gróf rosszul lett, nem lehetett rajta segíteni, meghalt.  Nem éri meg, a szabadságharcot, nem éri meg, hogy legidősebb fia, Manó felvirágoztatja a magyar vasipart. Nem éri meg, hogy középső fia, Gyula, előbb Magyarország miniszterelnöke, majd az Osztrák-Magyar Monarchia külügyminisztere lesz. A krasznahorkai vár kápolnájának kriptájába temetik.

Özvegye, Szapáry Etelka több mint harminc évvel éli túl, de nem megy újra férjhez. A tőketerebesi templom nemesi kriptájában nyugszik.  

 

A bejegyzés trackback címe:

https://baraonda.blog.hu/api/trackback/id/tr6911750259

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bandigyerek 2016.09.29. 21:51:28

nem éli meg hogy Gyula kurva nagy szélhámos lesz.

annamanna 2016.09.30. 02:57:54

"1978-ra nagyot változott a királyi család, II. Erzsébet és Vilmos herceg unokatestvérének, a kenti Mihály hercegnek ugyanis megengedték, hogy elvegyen egy elvált nőt, Marie Christine von Reibnitz bárónőt, akinek édesanyja magyar, Szapáry grófnő volt. A herceg cserébe lemondott trónörökösi jogáról – megtehette, elég sokan álltak a sorban már előtte." www.nlcafe.hu/sztarok/20120827/brit-kiralyi-csalad-magyar-ii-erzsebet-vilmos/

de.wikipedia.org/wiki/Marie_Christine_von_Reibnitz

hu.wikipedia.org/wiki/Szap%C3%A1ry_csal%C3%A1d

baraonda · baraonda.blog.hu 2016.09.30. 06:16:17

@annamanna: nem tudtam erről, köszönöm!