baraonda - (rend)szertelen gondolatok, életmesék

Derűs, néma emlék...

2016. október 08. - baraonda80-1357m.jpgKassa közepén áll egy narancsszínű palota, alatta híres cukrászda. Homlokzatán Andrássy-címer, az útikönyvek szerint az épület helyén volt id. gróf Andrássy Gyula szülőháza. Tévedés. De a fagyi legalább finom.

Andrássy Gyula 1823 tavaszán, Oláhpatakon jött a hóvirággal teleszórt világra. Szülei útban a tőketerebesi kastélyba, Kassán megálltak, ott anyakönyvezték.
Igazi rosszcsont gyerek volt, aki a barátai mellett nem csak akkor tartott ki, amikor Kazsóban, az isten háta mögötti zempléni faluban állatbőrbe bújva a frászt hozták az emberekre, vagy amikor az épülő híd láncain egyensúlyoztak át Pestről Budára, de barátai barátok maradtak az emigráció hosszú évei alatt is.

A róla készült képekre elég egy pillantás, hogy értsük a párizsi hölgyeket, miért nevezték úgy Andrássyt, hogy le beau pendu. A szép akasztott. 

Hogy mit keresett Párizsban? Az elvesztett szabadságharc zavarta messzire. Volt része nélkülözésben, egyszerűbb életben, becsülettel végigcsinálta azt is. Amikor a Wiener Zeitungban elolvasta, hogy halálra ítélték és jelképesen felakasztották, csak mosolygott.  És úgy tudott mosolyogni, hogy a kávéházakban időző hölgyek rögtön előkapták a legyezőt. Szépek, csinosak voltak a párizsi nők, de a gróf a magyar Kendeffy Katinkát választotta. 
Hiába próbálta lebeszélni anyja: „Ez a lány kálvinista!”
„Szeretem!” – hangzott a felelet.

Párizsban tartották az esküvőt.  Milyen szép pár! –  ámult mindenki, aki látta őket.  És jöttek sorban a gyerekek, Tivadar, Ilona, és a kicsi Gyula.
És Róza, házasságon kívül... Mert olykor az arisztokraták szíve is összevissza dobog... Az ítéletet rég kimondta más, nem a mi dolgunk.

Ha igazak a legendák, volt más kaland is, megihlette a romantikusokat ezerszer. Beszéltek mindenfélét az udvarban és azon túl, mondogatták, hogy Sisi, a fiatal császárné kitüntető figyelemmel fordult a gróf felé. Rebesgették, hogy Andrássynak ő imádkozta ki a kegyelmet, hogy szorgalmasan tanult magyarul, hogy a tiszadobi mesekastély is Erzsébet kedvére épült. Azt is mondják, Sisi győzte meg Ferenc Józsefet, hogy Andrássyt fontos pozícióba helyezze. Jó választás volt, a nép is imádta. Sok otthonban tették büszkén falra a grófi portrét.  

Aztán a kiegyezés is eljött és a Nagyboldogasszony templomban Andrássy tette a koronát Sisi és Ferenc József fejére. És a király, aki egykor Andrássy Gyula halálos ítéletét aláírta, végül nagyon megkedvelte a különös magyart.

A gróf, ha sok volt az udvari zaj, félrevonult Betlérre. Járta az erdőt, fegyver nélkül, faragott vándorbottal. Máskor befészkelte magát a hintaszékbe és későig olvasott. Kedvelte az irodalmat és a nagy festőket, egyik legjobb barátját Munkácsy Mihálynak hívták.

A népszerűség múlandó. Eljött az idő, mikor képe lekerült a falakról. A sorozatos támadásokba belefáradt, felmentését kérte. Mikor felmentése után először utazott Bécsbe a bécsiek akkor is szeretettel fogadták, megtapsolták. A fennmaradt anekdota szerint osztrák kollégája csípősen megjegyezte, „Ha velünk találkoznak a bécsiek, azt sem mondják szervusz, hiába itt élünk köztük. Önt megéljenzik, pedig elment.”

Andrássy nagyot sóhajtva, finom iróniával csak annyit felelt: „Nem pedig, hanem mert.”

Az Adria mellett halt meg, 1890 telén. Tőketerebesen temették el. Előbb a templomi kriptába, majd néhány év múlva a Párics várának romjai fölé épült családi mauzóleumba vitték. Felesége Munkácsyt kérte meg, hogy fessen a grófhoz méltó képet, az díszítse a síremléket. Munkácsy egyik utolsó művéről sugárzott a megrendülés, az elvesztés fájdalma. A „Siratóasszonyok a keresztfánál” című képnek ma már csak a másolata van Tőketerebesen, az eredeti festmény kiállításról-kiállításra jár.

Síremléke előtt halastó, rajta vízililiom szigetek.  Magyar nyelvű jelzés nincs, a kastély mögötti szép sövénylabirintuson átsétálva balra induljatok.  

A bejegyzés trackback címe:

https://baraonda.blog.hu/api/trackback/id/tr7011776211

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.