baraonda - (rend)szertelen gondolatok, életmesék

Bécsből szeretettel... - Andrássy Dénes és Hablawetz Franciska története

2016. október 12. - baraonda

15grofne1.jpgAndrássy Dénesről és feleségéről, Hablawetz Franciskáról mindenkinek mesélnek Krasznahorkán. Gondolkodtam, hogyan kellene írni a vár utolsó uráról és Rozsnyó angyalkájáról. Kerestem a hangot hozzá. Azt hiszem, Hablawetz Franciska fátyolos, szelíd alt.  Mi más is lehetne?  A Bécsi Operaház koncertmesterének lánya volt.

Andrássy Dénes a hosszúréti kastélyban jön világra 1835 novemberében. Merev, arisztokrata családba születik, konzervatív nevelést kap. A rideg álarcosbálban a kicsi Dénes nem találja helyét, gondolatban másik mesét rajzol magának. A falubeli gyerekek egyszerű világában minden őszintébb, köztük érzi jól magát. Szülei szándéka más, Bécsbe küldik tanulni. „Diplomata lesz a fiú” – mondják mindenkinek.  

Apja parancsa nem tűr ellentmondást, az elkeseredett fiatal gróf Bécsbe költözik. A magányos, végtelen döblingi napokba aztán beszökik a szerelem.  A lány szelíd jóság, csupa lélek. A találkozástól hirtelen minden megváltozik. Így van ez, ha az ember megtalálja a másik felét. 

A történetbe ravasz csavart tesz, hogy Franciska egyszerű polgári családból származik. Semmi pompa, felesleges fényűzés.

„Feleségül veszem Hablawetz Franciskát” üzeni haza.

A rangon aluli házasságkötés hírére apja hamar válaszol, Dénest kitagadja a családi vagyonból és csak kisebbik fiát, Györgyöt nevezi meg örököséül. De minden hiába, ha a sors másképpen szeretné.  Apja után öccsét is hamar elveszíti. Dénes hirtelen mesés vagyon birtokosa lesz.

Feleségével döntenek, a tengernyi pénzből minden rászorulót támogatni szeretnének. Nem költöznek Magyarországra, élnek tovább hol Bécsben, hol Münchenben, hol Olaszországban, ám adományaikból Rozsnyótól Bécsig sorra épülnek a templomok, óvodák, iskolák, kórházak, árvaházak, gyermekotthonok, menhelyek.  Jut ételre, ruhára a szegény családoknak. Ösztöndíjra a nehéz körülmények közé születő tehetségeknek.  Kulturális alapítványokra, kiállításokra, könyvtárakra, múzeumokra, oktatásra - mert a szellem is megéhezik.  Komplett települések épülnek újjá segítségükkel az árvíz után. A nagylelkűség jóféle ámokfutása ez.   

Aztán házasságuk harminchatodik évében Franciska meghal. Elmegy a társ, a támasz, a minden. Gyászol a gróf, gyászol Rozsnyó. Andrássy Dénes az indiai Tadj Mahal történetéből kiindulva Krasznahorka mellett építteti meg az örök szerelem mauzóleumát. Carrarából márványt hozat, a mesterek jönnek önként, mindenki szeretne visszaadni valamennyit abból, amit a grófi házaspártól kapott.

Az alap ásásakor az első kapavágás a grófé. Aztán amíg készül a síremlék, minden nap kisétál az építkezéshez.  Feleségével 11 év múlva találkozik újra, Andrássy Dénest is a krasznahorkai mauzóleumba temetik.

Bécs-Döblingben Franciska családjának villája közelében utcanév őrzi emléküket, Dionysius Andrassy Straße.

Rozsnyóban jelenleg nincs Andrássy utca, méltatlanul bánnak jótevőjükkel.

Hablawetz Franciska mellszobra évekig díszítette Rozsnyó főterét, aztán 1973-ban ráfogták, hogy osztályellenes jelkép és a mauzóleum kertjébe vitték. Húsz év után került vissza a város közepére.  A nagylelkű házaspár emlékéhez méltóan győzött a jóérzés az ostobaság felett.

A bejegyzés trackback címe:

https://baraonda.blog.hu/api/trackback/id/tr811800197

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.