baraonda - (rend)szertelen gondolatok, életmesék

Szépasszonyok festője - gróf Batthyány Gyula

2016. október 23. - baraonda

000_batthyany-repuel_1.jpgDédapja volt az első magyar miniszterelnök. Nagyapja, id. gróf Andrássy Gyula sem adta alább, egy ideig a Magyar Királyság miniszterelnöke majd az Osztrák-Magyar Monarchia külügyminisztere, apja Fiume kormányzója, bácsikája előbb belügy- aztán külügyminiszter volt. A haza sorsa volt a téma minden családi vacsorán.

Mehetett volna az ősök nyomán tovább, de úgy döntött, inkább kiszínezi a szürke világot.

A családi kastélyok tele értékes festményekkel. Anyai nagybátyja tiszadobi birtokán gyűjti a legnagyobbak képeit, csodálattal nézi mindet. Talán ezek a hatások vezetik a festészet felé. Az ismerősök fejüket csóválják, más ez a kisfiú mint a többi...

Ha belefogsz, vedd komolyan! – anyja így indítja el. És a fiú komolyan veszi. Vaszary János tanítja a Képzőművészeti Főiskolán, aztán jönnek sorban a híres külföldi akadémiák, München, Párizs, Firenze.

Hazatér, egymás után nyílnak kiállításai, alkotásaival meghódítja a műgyűjtőket. Hozzá kopogtatnak be a sztárok, hogy fessen portrét róluk. A „szépasszonyok festője vagyok” – állítja magáról.  Mit akar itt ez a galamblelkű gróf? – kérdezik a kortárs művészek, és nem fogadják be maguk közé.

Megtalálja egy főszerep is, ő játssza Sárkányvár urát „A 300 éves ember” c. filmben. Vidám mozit csinál a sok gróf, együtt bohóckodnak a műkedvelő arisztokraták, a némafilm bevételét a magyar légiközlekedés fejlesztésére ajánlják fel. A film egyik jelenete a poszthoz csatolt képen látható.

Aztán a vidámságot elkergeti a háború. Műtermek helyett a fronton várja feladat. Közben megnősül, a híresen gazdag Károlyi Zsuzsanna lesz a felesége. A házassággal megmenti a bicskei Batthyány-birtokot. Szerelmes, vagy csak nagy úr a „nincs” és diktál a muszáj?  Nem kérheti számon senki. Nincs, aki értené a szív miértjeit... 

A két háború között aztán fest tovább. Minden képe csupa élet, őrült vibrálás, furcsa izgalom. Csak olykor az arcok tűnnek-mosódnak el. Talán önmaga tagadása ez, így rejtőzik másféle vágyai mögé. Családja rendszeresen imádkozik a gyógyulásáért...

A II. Világháború vége elhozza az igazi poklot. Előbb sok arisztokratához hasonlóan kitelepítik, vagyonát elkobozzák, aztán az ötvenes évek elején koholt vádakkal börtönbe kerül. Az ÁVH egy ideig a nagyapja által megálmodott sugárúton, az Andrássy út 60-ban tartja fogva, ájulásig kínozzák. Sokféle fájdalommal elbír az ember...
Márianosztrán is raboskodik, ahol az egyik börtönőr felismeri, hogy Batthyány nem bűnöző hanem a rendszer áldozata. Megszánja a szenvedő művészt és füzetet, festéket visz neki. Miközben alkot, szabadnak érzi magát újra. „Pistának szeretettel” – írja a képekhez és szabadulása után az őrnek ajándékozza a börtönben rajzolt albumot.

Mondják, a test meggyógyul, a lélek sebei sosem. Disszidálhatott volna, Elizabeth Arden az amerikai szépségiparos kisebb vagyont ajánlott fel azért, hogy a festőt kicsempésszék az országból. „Ha mind elmegyünk, ki marad itthon?” – mereng a művész és nem hagyja el Magyarországot.

Visszatér Polgárdiba, egykori lakája fogadja be. A lakást valamikor ő ajándékozta inasának. Egy szoba, egy ágy és az ecsetek – ez minden, amije van. Reggeltől estig csak fest, mint aki tudja, nincs sok ideje már.

71 éves korában, betegen hal meg. Néhány évvel ezelőtt Polgárdiban a Batthyány és az Andrássy család több tagját újratemették, köztük gróf Batthyány Gyulát is. 

Ha egyszer láttál egy Batthyány-festményt, láttad az összeset. Művei könnyen felismerhetőek, de a festőt mégsem ismered meg igazán. Lelkét színekbe keverte és képeibe rejtette, nincs aki megtalálja.

Köszönet Molnos Péternek, hogy újra felfedezte, fáradhatatlanul gondozza és nem hagyja elfelejteni Batthyány Gyula életművét.

A bejegyzés trackback címe:

https://baraonda.blog.hu/api/trackback/id/tr9111822363

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.