baraonda - (rend)szertelen gondolatok, életmesék

Tündöklő kastély Tőketerebes közepén

2016. november 01. - baraonda

img_3271.JPGTöbb mint tíz évvel ezelőtt írták ki a pályázatot. Szép elképzelés volt, hogy a közös múlt szálaival összekötik a magyar-szlovák határ mentén található Andrássy kastélyokat. Hogy Monok, Betlér, Krasznahorka érintésével Tiszadobtól Tőketerebesig kísérik a kíváncsiakat.

Andrássy Kulturális Út - ezt a címet kapta a program. Kiadvány készült sok színes fotóval, konferenciákat is tartottak. Beszélik, az egyik tőketerebesi képviselő tolmácsot kért, jelezve, nem érti a magyar szót. Aztán a kötelező programok után, két pálinka között véletlenül mégis megszólalt magyarul. Szájához kapott, de már késő volt. Mi lesz ebből, ha így kezdődik el…

A sátoraljaújhelyi „kishatártól” bő negyed óra Tőketerebes. Először csak pusztuló lakótelepi házak tűnnek fel, mintha azt üzenné a település, nincs itt semmi látnivaló, kérem.  Aztán a belvárost elérve ragyogó épület fénylik a fák között.  

kol2.jpg

A kastélyt a tizennyolcadik század végén gróf Csáky Imre építtette Párics várának tégláiból és halála után lányára, Juliannára hagyta. Csáky Julianna Szapáry Péterhez ment feleségül, Etelka lányuk kezét Andrássy Károly kérte meg. Ezen a ponton fonódott össze Tőketerebes és az Andrássyak sorsa. Itt született ifj. Andrássy Gyula és itt élte utolsó éveit az idősebb.

A kastély igazi főúri rezidencia volt gazdasági épületekkel, lovardával és az elmaradhatatlan angolparkkal. A 62 hektáros park tele növényritkaságokkal, szökőkutakkal, pihenő lugasokkal, halastóval.  

kolkol1.jpg

Szent Hubertus napján, minden év novemberében Tőketerebesen gyűltek össze rókavadászatra a magyar nemesek. Amikor Andrássy Tivadar megörökölte a kastélyt, rendszeresen tartott itt művészeti találkozókat. Nagy élet volt errefelé…

kolkol2.jpg

Később a kastély parkjában épült fel a Meinig Artúr által tervezett neogótikus Andrássy-mauzóleum, itt nyugszik id. Andrássy Gyula és felesége, Kendeffy Katinka, de az első világháború elején itt helyezték el egyik fiúk, Andrássy Tivadar szarkofágját is. Ez volt az utolsó nemesi temetés Tőketerebesen. 

kol3.jpg

Aztán a háború után a kastély szlovák területre került, a terebesi hitbizományok megszűntek.  

A kastélyból előbb kórház, aztán mezőgazdasági múzeum lett. Azt, hogy kik éltek itt, megpróbálták elfelejteni. A lovarda gyönyörű épületét is csúnyán megrágta az idő, nem törődtek vele. A park különleges növényei sorra pusztultak, a mauzóleumot a szocializmusban ismeretlenek kifosztották, az egykori miniszterelnök koporsóját tönkretették, csak 2005-ben állították helyre.

Idén tavasszal végre felújították a lovardát és a kastélyt is. Büszkén áll a szürke terebesi főutcán, vakítóan szép. 

A kastély eredeti berendezési tárgyai rég elvesztek, Betlérről kaptak kölcsön néhány eredeti bútort és festményt. Az átadáson a Dél-Zempléni Múzeum és Kulturális Központ vezetője arról beszélt, szeretnék visszahozni a történelmet a régi falak közé és méltó emléket állítani Andrássy Gyulának. 

Az épületben, ami generációkon át az Andrássy család otthona volt, mégis idegenen cseng a magyar szó, még mindig tolmácsért kiáltanak. A szépreményű Kárpát-medencei összefogásba Tőketerebesen beleszól a tót gőg. A Dél-Zempléni Múzeum honlapja sem elérhető magyar nyelven. 

Az Andrássy Kulturális Út az Európai Kulturális Utak sorába egyelőre nem került be. Nem csak Tőketerebes tehet róla.

A kastély homlokzatán az építtető gróf Csáky Imre családjának címere látható. A felújítás után a régi kilencágú korona helyére másik került. Szégyellem, de nem tudom az okát,  ha valaki elárulja, csokit adok érte! 

14902728_10209138265991638_7136154534029393841_o.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://baraonda.blog.hu/api/trackback/id/tr1711921409

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.