baraonda - (rend)szertelen gondolatok, életmesék

A lélek ezer arca - gróf Andrássy Ilona

2016. december 04. - baraonda

ilona-kep_andrassy_ilona_portre_1.jpgAndrássy Ilona 1886 tavaszán hangos sírással adja tudtára a világnak, hogy megérkezett. Az antré tökéletes, bár szülei, a híresen szép Zichy Eleonóra és gróf Andrássy Tivadar fiút várnak, mégis örömkönnyek között suttogják: majd a következő!

Külföldi nevelőnők és házitanítók segítik,  a magyar mellett német, angol és francia irodalmat olvas, ügyesen fogalmaz, szépen rajzol és mire felnő, már birtokában van minden olyan műveltségnek amit a kor elvár egy arisztokrata hölgytől.  

Az éles eszű lánnyal 1908-ban szembejön a szerelem. A fiú a daliás termetű, igazi világfi, gazdag gróf - Esterházy Pál.
Következő évben a Mátyás templomban kötnek házasságot. Hozzá hű leszek – visszhangzik az eskü. 

A pápai Esterházy-kastély lesz az otthonuk. Fényűző élet, pazar estélyek, külföldi utazások. A pénz egyre szalad a kezük közül. Néhány év múlva kénytelenek a kisebb ám takarékosabb pápateszéri kúriába költözni.

Csak a bölcső áll üresen. A grófnak nem lehet gyermeke. A hazaszeretet és a kínos kérdések a háborúba küldik. Az arisztokratákat csak ritkán engedik a tűzvonalba, de Esterházy mégis a harctérre kéri magát. A gróf önfejűségével csak felesége makacssága vetekszik, Andrássy Ilona önkéntes ápolónőnek áll és követi férjét a frontra. Erős asszony, odaadással ápolja a sebesülteket, haldoklók kezét fogja, derekasan tűri a borzalmakat.  

És ha marad ideje, ír. Verseket az életről. Naplót, a háborúnak becézett őrületről. Leveleket családjának, férjének és férje egyik barátjának, gróf Cziráky Józsefnek. Az írás menekülés a téboly elől, a túlélés kulcsa. Így viszi tovább a papír a szív terheit. 

1915 nyarán gróf Esterházy Pál halálos lövést kap. Mesélik – és talán tényleg így történt – óriási termetével kilógott a lövészárokból. Katonái hiába kérlelték, húzza kicsit összébb magát, ő büszkén mondta, egy Esterházy nem hajt fejet senki előtt.

Andrássy Ilona a gyászban is erős marad. Az olasz frontra vezénylik, ott segíti a betegeket. A teszéri birtokot Cziráky József veszi bérbe. Férje halála után Cziráky a támasz, több, mint barát, kimondatlan közös titkok kötik össze őket. Mindenki cipel a lelkében valamit...

Egy év múlva szabadságot kér és Cziráky biztatására nem tér vissza többé a frontra. A gróf feleségül kéri. Ilona nem hallgat a huhogók álszent kórusára, igent mond. Boldog szeretne lenni ugyanis.

1917 telén összeházasodnak. Cziráky dénesfai kastélyába költöznek és alig telik el egy év, Andrássy Ilona életet ad első gyermeküknek, Miklósnak. Még két fiúk születik.
Dénesfa sokáig a nyugalom szigete. A grófnő hagyja, hogy gyermekei együtt játszanak a falubeli gyerekekkel, a gyümölcsből, cukorkából, kedvességből mindenkinek jut.

Folytatja az írást, "Adósom vagy Élet" c. verseskötete 1933-ban jelenik meg. 

A második világháborúban elveszítik legidősebb fiúkat. Miklóssal orosz golyó végez, mint Esterházy Pállal. A háború után két kisebb gyermekük elhagyja az országot. Ő és férje maradnak, Cziráky hallani sem akar költözésről.

Az államosításkor elveszik tőlük a kastélyt, meleg szívű dénesfai emberek fogadják be a családot.

A zűrzavar évei következnek. Férje is ő is megjárják a börtönt, - sok indok nem kellett ehhez akkoriban. Mindkettőjük egészsége megromlik, a gróf 1960 nyarán meghal. Dénesfán temetik el.

A grófnő dönt, fiait választja, Kanadába emigrál, de új otthona soha nem lesz új haza. Utolsó éveiben ápolásra szorul, képzelete és az Alzheimer-kór játszik vele. 1967-ben hal meg.

Négy év múlva a dénesfai kastélyban az ott dolgozó munkások falbontás közben megtalálták Andrássy Ilona I. világháború alatt írt naplóját. A naplóból a közelmúltban a győri Rómer Flóris múzeum muzeológusa, Kovács Lajos formált könyvet.

Zichy Eleonóra és gróf Andrássy Tivadar házasságából nem született fiú örökös. Négy lányt neveltek fel. Andrássy Ilona volt a legidősebb, Borbála, Katalin (a híres vörös grófnő) és Klára követte.

Gróf Esterházy Pál sírja Gannán, az Esterházy mauzóleumban található. 

A dénesfai kastély ma bolondokháza, talán örökre odazárták a történelem őrült évtizedeit is. Falán emléktábla hirdeti, valamikor itt élt egy Andrássy-lány…

A bejegyzés trackback címe:

https://baraonda.blog.hu/api/trackback/id/tr5212008760

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dorisszima 2019.03.09. 19:51:09

Még,még,még kérek történeteket az Andrássy családról. Megrögzött Betlér látogató vagyok, minden érdekel a családdal kapcsolatban. A napokban olvastam el Kovács Lajos történész könyvét gróf Andrássy Ilonáról.....nagy hatást tett rám. Kérem BARAONDA , meséljen még!