baraonda - (rend)szertelen gondolatok, életmesék

A férfi, aki a maffia arcába nevetett

2017. február 19. - baraonda


puglisi1.jpgVan egy templom Palermo külvárosában, a Brancaccio negyedben. Nehéz környék. Volt idő, mikor az Isten is csak lábujjhegyen merte megközelíteni. Odaküldött inkább egy papot, Giuseppe Puglisi-t.

Tökéletes választás volt, Don Pino nem félt semmitől. A Cosa Nostra-tól sem. Úgy gondolta, hite elég lesz a rendhez. A San Gaetano parókia udvarára terelte az utcagyerekeket, tanította őket, elfoglaltságot és könyvet adott nekik. Meg focilabdát, mert mégiscsak Olaszország... Kapun belül sportszerű volt a meccs, Puglisi úgy akarta, hogy kapun kívül is az legyen. A huszadik századi Néri Szent Fülöp pontosan tudta, hogy alulról kell építkezni, a legkisebbekkel kell kezdeni.  Azelőtt soha nem látott példát mutatott a vadember-palántáknak.  

Lassan megtelt az üres templom is. Brancaccioban megmozdult valami, a periféria mostohagyerekeinek Don Pino volt a remény, hogy a szél végre kisöpri a rosszat és helyére lép a jó. Lélek-reanimáció... Milyen szép küldetés...

Csak a Graviano fivérek figyelték egyre idegesebben, hogy hiába pisilték körbe a területet, a városrészben más lett a főnök. Isten? Vagy Don Pino? Egyre megy... A testvérpár emberei többször rátörtek a papra éjszaka, megverték, fenyegették... Rendíthetetlen maradt mégis.

Pedig Palermoban forrt a levegő. '92 tavaszán a maffia végzett Falcone bíróval, nyár közepén Paolo Borsellinoval. Puglisi továbbra is az életről prédikált. Életről, ahol a gyerekek iskolába járnak és nem a maffia raktáraiban csomagolják a drogot reggeltől-estig, ahol a tanár nem alvilági láncszem, aki szemet hunyva asszisztál mindehhez. Olyan világban hitt, ahol félelem nélkül, emelt fővel léphet ki az utcára mindenki.  „Parrone, vigyázzon magára!”- figyelmeztették. Sejteni lehetett, hogy nem lesz jó vége…

'93 szeptemberében, az ötvenhatodik születésnapján a háza előtt fejbe lőtték.

Brancaccioban azt beszélik, Don Pino mielőtt meghalt, gyilkosára mosolygott és annyit mondott: már vártalak.

Egykori lakása előtt a piazza Anita Garibaldi 5. bejáratánál emléktábla. Üzenet a brancaccio-i fiataloktól. "La mafia é forte ma Dio é l'onnipotente." - A maffia erős, viszont Isten mindenható.

Giuseppe Puglisi San Gaetanoban töltött közel három évéről film is készült. Alla luce del sole. Szicília tényleg csupa napfény. És csupa elsuttogott tragédia...

A bejegyzés trackback címe:

https://baraonda.blog.hu/api/trackback/id/tr9612271012

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

conchita wurst 2017.02.20. 11:44:45

pont egy palermói gyerekkel lakom

azt mondja nincs ott semmilyen maffia

Dr. Trejo 2017.02.20. 11:57:47

Szent ember volt Don Pino.

2017.02.20. 12:10:01

A létező szocializmus papjai mit szólhattak, mikor rájöttek, a rendszer egyenlő az égi világgal? Most is ugyanez a helyzet.

Luftwaffer 2017.02.20. 12:26:06

@conchita: lehet, h csak nem akarta megszegni az omerta-t

driopios 2017.02.20. 13:04:48

Akkor most ki nyert?