baraonda - (rend)szertelen gondolatok, életmesék

Példamutatásból jeles - gróf Andrássy Ilona főápolónő

2017. május 28. - baraonda

andrassyilonabetler_1.jpg1942. A háború kellős közepe. A betléri kastély lakói, II. Andrássy Emanuel és felesége döntenek. Gyermekeiket, a 25 éves Ilonát és három évvel fiatalabb öccsét, Gézát, a lichtensteini rokonokhoz küldik. Vaduzba végül csak a fiú érkezik meg, Ilona nem hagyja el Magyarországot. Emigráció? Idegen országban, bizonytalanságban, megtűrtként? Ő nem az a lány!

Kékvérű barátnőivel, gróf Cziráky Alice-szal, gróf Edelsheim-Gyulai Ilonával és Waldbott Hedvig bárónővel a Vöröskeresztnél kopogtatnak. Nem menedéket keresnek, segíteni szeretnének. „Ez nem elkényeztetett arisztokrata kislányoknak való feladat!” – figyelmeztetik őket finoman.

Ilona valamikor orvosi pályára készült, de szülei nem engedték egyetemre. Grófkisasszonyok nem járnak nyilvános iskolába!  
Ám a háború minden törvényt felborít. Így történik, hogy a főúri hölgyek beiratkoznak a Vöröskereszt önkéntes ápolói tanfolyamára.

Ilona először Bécsbe majd a Budai vár alatti Sziklakórházba kerül. Segít a műtéteknél, mossa a vért a padlóról, sebeket kötöz, életeket és lelkeket ment. Úgy tartják, utóbbi közelebb visz a gyógyuláshoz. „Ilona angyal” – csak így emlegetik. Idővel a Sziklakórház főápolónője lesz.  Emberség, áldozatkészség, kitartás, hit. Nagy szavak. Benne mégis megvolt mind.

sziklakorhaz1.jpg

Az ötvenes évek csúnyán elbánt a magyar arisztokráciával is. Ilonát kitelepítik, a Hortobágyra száműzik munkatáborba. A pompás betléri kastély helyett istállóban alszik. Szabadságát, vagyonát, emberi méltóságát elveszik, származását naponta számon kérik rajta. Állja, tűri az őrök megaláztatását és ki tudja, mi mindent még… Honnan szerzi az erőt? Isten és egy pici Szent József szobor. Ez minden és ennyi elég. Nincs rajta mit magyarázni.

1953-ig tart az őrület sokadik fejezete. Addigra családjából rajta kívül már mindenki Lichtensteinben él. Februárban meghal az édesapja, útlevelet nem kap, a temetésre nem engedik el.

Később visszatér hivatásához, a szerelem is rátalál. Negyven éves, mikor férjhez megy a majd’ húsz évvel idősebb Klimkó Dezső sebészprofesszorhoz. Támaszt, társat, apát keres? 10 éve nem látta a családját…

A megnyugvás ideje helyett a hatvanas évek börtönt hoz neki. A Rédly Elemérrel és társaival szemben indított egyházellenes koncepciós perben ítélik el. Míg Kalocsán raboskodik, férjét a rongy rendszer arra kényszeríti, váljon el tőle.

Szabadulása után volt férje lakásában él egy ideig és a Karolina úti Ortopédiai Klinika laborjában kezd dolgozni. Folyamatos rendőri és egyéb megfigyelés alatt telik az élete, mint sokaknak akkoriban. Mégsem hallják panaszkodni soha. Hogy csinálja? Tudjátok, Isten és a pici Szent József szobor…

szj_1.jpg

’71-ben végre útlevelet kap. Első útja hazavezet, Gömörbe. Krasznahorka, Betlér. Volt egyszer egy szép gyermekkor... Élete boldog helyszíneire később többször visszatér még.

Mesélik, a nyolcvanas években a krasznahorkai vár munkatársainak feltűnt, hogy egy szerény, idős asszony gyakran ellátogat a kiállításra, megveszi a belépőt és csatlakozik valamelyik csoporthoz. Egy tárlatvezetés után az idős hölgy azt kérte, hadd maradjon kicsit egyedül az Andrássy család síremlékei között. Vonakodva bár, de megengedték neki. Gróf Andrássy Ilona volt az.

1991-ben - végakarata szerint - őt is oda temették, nagyszülei mellé.

andrassyilonacsaladifoto.jpg

Tavaly Andrássy Ilona posztumusz megkapta  „A Szikla” díjat. Olyanok kapják ezt az elismerést, akik kitartottak a nehéz időkben és lelkiismeretesen dolgoztak mások megmentésén.

Idén decemberben, a grófnő századik születési évfordulójának tiszteletére emléktábla kerül a betléri kastély falára. A tervek szerint jövőre külön kiállítással is emlékezi szeretnének a nagyszerű asszonyra.

Öccse, Andrássy Géza - közel ötven év után először - testvére temetésére látogatott haza. 1997-ben bekövetkezett haláláig még jött néhányszor. Szeretett volna néhány fényképet a régi családi albumból magával vinni, ám a betléri kastély akkori vezetése megtagadta a kérést. A mostani mindent megtesz, hogy az Andrássy-kastély utolsó lakóira méltó módon emlékezzen mindenki. 

andrassygeza1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://baraonda.blog.hu/api/trackback/id/tr5212544529

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

11110000 2017.05.30. 02:59:09

Hát elég hatásvadász nyál ez a poszt.

Venesz 2017.05.30. 07:29:59

@11110000: "Hát elég hatásvadász nyál ez a poszt."
Szerintem meg nem hatásvadász. Mindössze egy nő életútja főbb vonalakban, és annak érzékeltetése, hogy bizonyos rendszerek hogy bántak el emberekkel, pusztán a származásuk miatt.
Nem csak a fasizmus volt ilyen rendszer.

mammka2 2017.07.25. 11:35:19

Köszönöm az életút bemutatását!!!!

baraonda · baraonda.blog.hu 2017.07.25. 16:41:15

@mammka2: en koszonom, hogy elolvasta(d)!