baraonda - (rend)szertelen gondolatok, életmesék

Lasky Beata – az első tátrai turista

2017. június 18. - baraonda

laskybeata.jpg1515 szeptember, Krakkó.  I. (Öreg) Zsigmond udvarában megkondul a hírharang.  Azt beszélik, a lengyel király szépséges szeretője - másodállásban Kościeleckich kincstárnok felesége - kislányt hozott a világra. Az apasági vizsgálatot csak néhány évszázad múlva fogják feltalálni, így unatkozó udvarhölgyek tippelgetik, kire hasonlít inkább a kicsi Beata.

A kislány a királyi udvarban nevelkedik. Szép, mint az anyukája. Makacs és büszke, mint egy Jagello. 23 évesen férjhez megy Elias Ostrogski herceghez. Hetedhét országra szóló lakodalmat tartanak a Wawelben. A nászéjszaka jól sikerül, az ifjú hercegné hasa szépen gömbölyödik. Ám a herceg fél év múlva váratlanul meghal. A hivatalos verzió szerint egy lovagi tornán szerzett belső sérülés végzett vele. Az udvari konteó szerint pedig a herceg mostohatestvére, Vasyl, a tizenhatodik századi trendeknek megfelelően mérget csempészett bátyja poharába.

Akárhogy is történt, a herceg halott, az udvar gyászol, a várandós özvegyet kárpótolja a hatalmas örökség. November közepén kislánya születik, Elizaveta Ostrogska, egyszer majd róla is mesélek.

Beata bokáig jár a pénzben, az idő szalad, csenget az ötödik iksz és vele a szerencsevadász szélhámos, Késmárk befolyásos ura. Lasky Albert nincs még 30, nyakig ül az adósságban és mindenféle zűrös törvénytelenségben. Szavai viszont édesek, mint a méz. A közel ötvenéves asszony elveszíti józan eszét és feleségül megy a huszonegy évvel fiatalabb svindler nádorhoz.  

1565 tavaszán Késmárkra költöznek. A Tátra lábánál már minden csupa virág, a hegyek tetején még fehérlik a tél. Varázslat. Ez a látvány rabul ejt, nem tudok szabadulni. – mondja férjének. Albert csak nevet, már előrébb jár egy gondolattal.

Pünkösd környékén az asszony kirándulni indul. A gazdag nőt elkíséri néhány diák, de nyomában ott lihegnek a város fontosai, férje hitelezői is. Azt hiszik, Beata a garancia, hogy pénzükből még viszontlátnak valamit. A krónikák szerint a Késmárki-völgybe tartott a vidám társaság. Zöld-tó, Fehér-tó… Ha jártál már arra, tudod, igézően kacsintanak a tengerszemek.

Beata drága árat fizet azért, hogy flörtölni kezdett a Tátrával.  Úrinő nem bóklászik a hegyek között! – üvölti Albert, és feleségére zárja a késmárki vár tornyának ajtaját. Gondosan ügyel rá, hogy a torony ablakából az égig érő hegyekre lásson az asszony. Beata korommal kevert vízzel próbál levelet írni és segítséget kérni rangos ismerőseitől, mindhiába. Férje fondorlatai megakadályozzák az összes próbálkozást.

A raboskodás évei alatt lassan megőrült. Albert megszerezte vagyonát, elfelejtette, hogy már házas és feleségül vett egy francia nőt. 

Késmárki börtönét Beata csak 1576-ban hagyhatta el. Kassára vitték, ott őrizték tovább. Még abban az évben meghalt.

Lengyel történészek szerint a Késmárki-völgyben tett kiránduláson képmutató férje is részt vett.

Neve a Tátrával örökre összeforrt és így emlékeznek rá: Lasky Beata - az első tátrai turista.  

zoldtavivolgy.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://baraonda.blog.hu/api/trackback/id/tr1212602639

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.