baraonda - (rend)szertelen gondolatok, életmesék

Leni

2017. augusztus 20. - baraonda

leni1.jpgMélykék óceán. Filigrán nő úszik a színes halak között, aranyhaját viszi a víz. Sellőnek talán már picit túlkoros. 90 éves elmúlt. (meg nem mondanád…) Korallok, tengeri csillagok, másvilág. Impressions of the deep…  Giorgio Moroder komponál zenét hozzá. Csodafilm. Elhallgatják, nem beszélnek róla mégsem.  Mert Leniről nem illik beszélni...  Közben több mint hetven éve tanul tőle a filmipar, operatőrök, rendezők próbálnak nyomába érni, csak a nevét törölnék ki mégis mindenhonnan…

Mindig a legjobb akart lenni. Táncosnőnek készül, apja persze tiltja, rendes lány nem ugrál a cirkuszban. Mire a papa észbe kap, már Lenit ünneplik a Deutsches Theaterben. A makrancos lányt semmi nem állítja meg. Illetve mégis. Jókor jön a rossz mozdulat, sajog a térde, mosolyogva meghajol, még egy utolsó vastaps, a függöny legördül, a lány pedig a színházról mozira vált.

A végzet hegye. Ott kap gellert a szíve. Megbabonázva nézi újra és újra. Aztán moziból ki, irány a Dolomitok! Az égig érő hegyek között forgat Arnold Fanck. Megkeresi. Helyet szeretne a következő filmben. A rendező először a szereposztó díványon próbálná ki a lányt. Leni szava hangosan csattan Fanck arcán, szeme közé üvölti: NEM!

De hisz ez a nő bármit képes eljátszani akár a puszta tekintetével! Megszállott, pont úgy, mint Fanck. Övé a főszerep. Később még több filmben dolgoznak együtt. A rendező nem kíméli. Hol jeges vízbe küldi úszni, hol lavinát zúdít rá, hol sziklafalra lógatja. Bosszú? Ki tudja... Leni keményen állja a jeges kihívást. Közben mindenre figyel, mindent elles, megtanul. Világítás, kamerahasználat, szűrők, vágás. Valamire készül... Filmet fog csinálni. Saját filmet!

A legjobbkor jön szembe Balázs Béla.  A rendezőnek nincs ideje kezdőkre, de Leni más. Nő! És micsoda nő! Hát persze hogy megírja neki a Kék fény forgatókönyvét. A filmből világsiker lesz, valami bizony elkezdődik… De a lány többet akar, végleg elhagyni a rutint, leszámolni a középszerűséggel! Még több feszültségre, még nagyobb vibrálásra vágyik.

1932-ben a Führer beszéde megbabonázza. Levelet küld neki, de maga sem bízik a válaszban. Ám Hitler találkozni szeretne vele.  És elkészül a film, Az akarat diadala, de sok baja lesz még ebből…  Leni szavára mozog a német hadsereg, a szakma félájultan nézi a mesterművet. Ünneplik megint.

Majd jön egy vitatott viszony Goebbels-szel, és a berlini Olimpia ’36-ban, újabb film, újabb ünneplés.

Aztán a zuhanás. A háborúnak vége. Neki csak most kezdődik igazán. Mindenét elkobozzák. Előbb az amerikaiak aztán a franciák zárják börtönbe.  Perek sora következik. Egyszer fent, egyszer lent… Majd egyre lentebb. Ráfogják, hogy Hitler szeretője volt. Ezek után nincs, aki mellé állna, nincs, aki finanszírozná filmötleteit. 

Hogyan tovább? Hemingway és az Afrikai vadásznapló inspirálja. Ötvennégy évesen kezd új életet a fekete kontinensen. Kezében fényképező. Előbb Kenyában kattintgat, különösebb visszhang nélkül. Néhány évvel később Dél-Szudánba költözik, a nuba törzset keresi, hamar befogadják.  Leni képei hirtelen életre kelnek.  Úgy mutatja be az ismeretlen világot, ahogy előtte még soha senki. Újra róla beszél a világsajtó. A művészvilág újra keresi a társaságát. Elégedetten hátradőlhetne, de még csak hetven éves, új kihívást, még több izgalmat akar!   

Járt már mindenhol, mennyben-pokolban, de a tenger mélyén soha. A búvártanfolyamra ötven év a beiratkozási korhatár. Magabiztosan füllenti az adatlapon: születési idő -1922.

Magával ragadja a mélység. Évekig fotóz a víz alatt, aztán felhozza odalentről a csend birodalmának legszebb képeit. 88 éves. Milyen erő viszi előre még?  

Ray Müller dokumentumfilmben keresi a választ. Leni ezúttal a kamera másik oldalán. Mese a huszadik századról, férfiakról, életről. És a művészetről. Mert ebből nem enged. Bármi volt, bármit hordtak össze róla, ő a művészetet szolgálta mindig, még az elátkozott propagandafilmmel is.

Hogy nem hisznek neki? Majd ő megmutatja! Túl a kilencvenen irány az óceán, újra lemerül a víz alá és forog a film.  Aztán utómunkák, sokáig… Tökéletesnek kell lennie! A századik születésnapjára időzítik a bemutatót. Előtte azért túlél egy balesetet, szeretett nuba harcosait látogatja meg, mikor  2000 februárjában lezuhan vele a helikopter. Csontja törik, de Leni soha nem sajnáltatja magát. Felépül. Ebből is.

A film tényleg tökéletesre sikerül, mégis méltatlanul keveset beszélnek róla. Az idős asszony ránt egyet a vállán, lepereg már róla minden. 2003 szeptemberében elfogy az ereje. Leni Riefenstahl 101 évet élt.

leni4.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://baraonda.blog.hu/api/trackback/id/tr2612764744

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ymel 2017.08.21. 11:16:47

Aztakrv. Kosz. Meg kene nezni mar azta filmet egeszben is. Meg a vizes filmjeit is.
A miveszetnek nem kene elfogultan baloskodni. Es akkor Leni is a helyen lenne. Meg idehaza pl Hamvas is.

commentes nikk 2017.08.21. 12:15:11

Jó téma, rémes stílusban megírt poszt.

baraonda · baraonda.blog.hu 2017.08.21. 13:09:38

@ymel: teljesen egyetertek! (Az Impressions of the deep fenn van a youtube-on, 40 perc igazi relax)